Epäonnisia sikäli kun en osannut niitä paistaa. Vähänkin isommat ja paksummat tuppasi jäämään hivenen taikinaiseksi... pahus kun kypsytti. Tein ensimmäisen satsin maitoon ja toisen veteen, joten ehdin ensin harjoitella maito versioilla ja sitten vesimunkkien kanssa olinkin jo ihan guru :D Niistä tuli juuri sopivan kypsiä ja tietenkin oikein herkullisia. :)
Tein taikinasta ensin pikkupullia 20 kpl ja loput leivoin munkeiksi
Ohjeen olen ottanut Kotiruoka -kirjasta.
Munkit:
40-50 kpl
5dl maitoa/vettä Uppopaistoon
50g hiivaa 5-10 dl öljyä
1-2 munaa
1½dl sokeria Pinnalle
1½-2 tl suolaa sokeria
(2 tl kaardemummaa) (kanelia)
12-14 dl vehnäjauhoja
100-125g rasvaa
1. liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon/veteen.
2. lisää muna, sokeri ja mausteet hyvin sekoittaen
3. lisää jauhoja ensin haarukkavatkaimella sekoittaen, sitten käsin alustaen (tai yleiskoneella).
jätä osa jauhoista käyttämättä ja lisää ne tarvittaessa vasta alustamisen loppuvaiheessa.
4. lisää pehmeä tai sulatettu ja jäähdytetty rasva
5. jatka alustamista ja lisää tarvittaeessa jauhoja. Hyvin alustettu taikina on tasaista ja kimmoisaa ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Jos valmistat taikinan yleiskoeessa, käytä jauhoja vähemmän kuin käsin alustettaessa. Vaivaa taikinaa jauhojen lisäämisen jlkeen vain 2-3 min, jotta sitko pysyy kimmoisana.
6. anna kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä n. kaksinkertaiseksi. Kohoaminen nopeutuu jos nostat tiakinakulhon altaaseen lämpimään veteen.
7. leivo taikinasta 40-50 pyöreää pullaa ja kohota ne.
8. paista munkit tällaisina tai muotoile rinkilöiksi: paina etusormet kohonneen pullan keskeltä läpi ja pyöritä sormien ympärillä rinkiläksi.
9. uppopaista rasvassa kauniinruskeisi molemmin puolin.
aivan ne munkeille näyttää :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti